Nyheter Föreningen Medlemskap Lok & vagnar Beställning  Arrangemang Historik  
  Sponsorer Organisation Kontakt Byggnader Hitta till oss Tidtabell Länkar  
 
Projekt brigadlok
2016-04-03
Vi hade denna dag god hjälp från Ohsabanan så vi passade på att studera pannan på vårt brigadlok. Rosterstavar och samtliga tvättpluggar plockades ur för att kunna se in i pannan. Utifrån vad som gick att se såg alla stagbultar riktigt fina ut. Runt bottenringen låg ett tjockt lager med tunn pannsten vilket karvades ur. Enligt revisionsskylten har loket bara varit i trafik några få år efter revision.

Se bilder »

14 juni 2014
Eftersom föreningen erhållit ett bidrag från Riksantikvarieämbetet var det nu hög tid att börja titta lite på vårt brigadlok. Vi inledde det hela under en dag genom att städa ur loket ordentligt. Till exempel så tömdes asklådan. Undrar om det var 40 år gammal aska i den eller om någon nyttjat fyrboxen som grill. Det är nämligen cirka 40 år sedan loket var i trafik i Rilabergen i Bulgarien.
Närmaste åtgärden blir troligen att lossa alla tvättpluggar för att kunna spola ur pannan samt inspektera den invändigt.
 
Thorbjörn tömmer sotskåpet. Sotskåpet är av en förlängd modell gjord av kraftig plåt. Den är hela 15 mm tjock, normalt mått är 7 mm. Detta för att balansera den större fyrboxen som denna panna är försedd med. Den är 0,57 m2 mot normalt 0,42 m2.
Alf sotar tuberna för att vi skall få allt gammalt sot förutom gammal rost. 
Lokets panna är utbytt vid okänd tidpunkt. Men revisionsplåtens dateringar börjar på 1964. Kanske var det då pannan byttes ut till den loket har idag.

Loket är byggt 1916 och har nummer 14255.

Så här blev tuberna efter rengöring. Byte av tuber ligger definitivt med på åtgärdslistan.
I andra änden ser det ut så här i fyrboxen. Förutom att tuberna är valsade är de även svetsade. Pannan är ju naturligtvis då försedd med stålfyrbox. Det syns även att en del stagbultar är utbytta och svetsade.
Här har inte rengöringspatrullen kommit ännu. Det finns lite rester kvar på rostern. Rosterstavarna ser riktigt fräscha ut och kommer säkerligen att kunna återanvändas.
De bulgariska brigadloken hade ofta en rejält förhöjd kolbox. Därför satt denna plåt i fönstret på eldarsidan. Vi vet inte om det varit en mindre ruta som kunde skyddas med en lucka som fälldes ner för att skydda glaset när kolboxen var välfyld.
Denna manick har jag aldrig sett förut. Med lite hjälp är den identifierad som bottenblåsningsventil. den är till och med pedalmanövrerad från förarsidan så att bottenblåsning lätt även kan ske under färd.
Pedalen till ventilen syns här mitt i bild.
Lokets samtliga hjulaxlar är helt stela och således inte av Klein-Lindertyp (hålaxlar). Detta kommer att borga för att loket troligen kommer att ha riktigt fina gångegenskaper den dag det åter rullar för egen maskin.

 


Har du synpunkter eller frågor om verksamheten eller hemsidan så är du välkommen att sända ett e-mail.
Webbmaster: Patrick Grotenius